Har dere utviklet strategier for arbeidsrelatert vold og trusselhåndtering?
Sep 12, 2023Vold og trusler i arbeidslivet er en økende utfordring innen helse, miljø og sikkerhet i internasjonal målestokk. Norske arbeidstakere har rapportert at de i større grad opplever truende og ydmykende oppførsel og er utsatt for fysisk vold i arbeidet, sammenliknet med andre yrkesaktive i de fleste andre europeiske land og EU-gjennomsnittet for øvrig. Samtidig anslås risiko for lang tids sykefravær etter en vold og trusselsituasjon på arbeidsplassen med 75 %. Samtidig ønsker flere virksomheter å trene sine ansatte der det ikke foreligger en dokumentert risiko - som utløser en handlingsplikt ut fra norsk arbeidsmiljølovgivning.
Arbeidsmiljølovens krav
Arbeidsmiljøloven vektla psykososiale arbeidsmiljøfaktorer ved revisjonen i 2006 - der vold og trusler ble satt på agendaen gjennom det som ofte omtales som arbeidslivets sikkerhetsnorm, der "Arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre". I 2017 ble det innført en rekke presiseringer - både i forhold til konkrete krav til risikokartlegging, øvelse og trening - men også i forhold til fysiske sikringstiltak og ledelse. Kravene har medført økt fokus på temaet.
Helse, miljø og sikkerhet
Slik møter virksomheter der de ansatte kan møte "vold og trusler om vold" tydelige føringer som følges i HMS-sporet, der lovgiver har vernet den enkelte ansatte ved følge av arbeidssituasjoner der vold, trusler og uheldige belastninger oppstår som følge av kontakt med andre.
Ved å kartlegge arbeidssituasjoner som de enkelte ansatte møter i løpet av en arbeidshverdag - vil virksomheten kunne trene de ansatte i møte med konkrete scenario. Slik bygger også den norske arbeidsmiljølovgivningen tydelige rammer som dimensjonerer sikkerhetskravene.
Ved å følge lov og forskriftskrav vil virksomheten kunne utvikle best practice og utvikle et kunnskapsbasert perspektiv på vold og trusler som risikofaktor. Dette er særlig tilfellet der kvalitative risikokartlegginger vektlegges - og de gjentas over relativt korte intervaller, eksempelvis hver 6 måneder.
Temaet er også en del av fokusområdet som vi kan omtale som "arbeidsrelatert vold" - ut fra det internasjonale begrepet "workplace violence".
Arbeidsrelatert vold
Samtidig er det en rekke scenario som ikke vil fanges opp av en slik definert risikokartlegging, et tema som hovedsakelig er aktuelt for de virksomheter der de ansatte ikke møter vold og trusler om vold i sin arbeidshverdag. Eksempelvis kan vi se for oss en gruppe ansatte som hovedsakelig utøver sin virksomhet på et kontor - der det ikke er kontakt med andre utenforstående eller det ikke pågår aktivitet med slik risiko.
Samtidig kan virksomheten ønske å trene sine ansatte i ulike trusselsituasjoner som har lav frekvens med høy risiko. Ved å legge til grunn metodikken for eksponerte virksomheter kan vi øke tryggheten også for disse.
En norsk definisjon
Der vi skal definere arbeidsrelatert vold kan defineres som "enhver handling eller trussel om fysisk vold, trakassering, trusler, eller annen skremmende forstyrrende atferd - som forekommer på arbeidsplassen. Denne type situasjoner spenner fra trusler og verbale overgrep til fysiske angrep. Arbeidsrelatert vold kan påvirke og involvere ansatte, kunder, klienter og besøkende."
Nye grupper ansatte
Ved å utvide begrepet - vil det slik være ansattgrupper som tradisjonelt ikke møter vold og trusler om vold som kurses, samtidig som handlingene vil dekke ulike krav som dekkes av norsk arbeidsmiljø og straffelovgivning. Slik er arbeidsrelatert vold et anliggende for virksomhetens sikkerhetsfunksjoner.
Stay connected with news and updates!
Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.
We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.