Orgsec refererer til de tiltak som kan beskytte deres ansatte, verdier og omdømme mot forskjellige trusler og risikoer. Tiltakene bør sikre både den enkelte organisasjon - og samfunnet som helhet. 

 

I en stadig mer kompleks og digitalisert verden står organisasjoner overfor et bredt spekter av sikkerhetsutfordringer som krever helhetlige og integrerte tilnærminger. Orgsec omfatter alle tiltak og strategier som sikrer at en organisasjon kan beskytte sine ansatte, eiendeler, informasjon og omdømme mot ulike typer trusler og risikoer. 

Orgsec dekker en rekke disipliner og temaer, inkludert cybersikkerhet, informasjonssikkerhet, fysisk sikkerhet, forebygging av vold og trusler i arbeidslivet til håndtering av innsidertrusler, og mange andre områder. Hver av disse kunnskapsområdene er kritiske for å bygge en robust sikkerhetskultur som kan tilpasse seg nye trusselbilder og sikre kontinuerlig drift over tid.

For å forstå hvordan organisasjonen ivaretar sin sikkerhet - vektlegges forhold på individ gruppe, ledelse og organisasjonsnivå. Samtidig har strategier, verktøy og metoder utviklet og endret seg over tid. 

Til å begynne med betraktet man kriser i organisasjoner som en iboende forventet risiko i vårt høyteknologiske samfunn.

Perrow (1984) argumenterer for at den økte kompleksiteten og teknologiske sammenkoblingen i moderne samfunn gjør det umulig å eliminere risikoen for at kriser oppstår.

Dette perspektivet antyder at vår innsats bør fokusere på robusthet og evnen til å tilpasse oss og respondere effektivt når kriser uungåelig oppstår.

Samtidig må vi forvente at kriser og konflikter vil være en del av vår hverdag.

Senere oppstod det en motvekt til denne oppfatningen, da man begynte å vektlegge at kriser faktisk kan forebygges gjennom målrettet utvikling av de sektorer og organisasjoner som er utsatt.

Reason (1997) argumenterer for at gjennom systematisk forbedring og styrking av organisatoriske strukturer, prosesser og sikkerhetskulturer, kan man redusere risikoen for at kriser oppstår.

Ved å implementere proaktive tiltak, som grundig risikovurdering, opplæring, og etablering av robuste sikkerhetssystemer, kan organisasjoner forbedre sin evne til å motstå og håndtere uforutsette hendelser.

 

Noen går enda lenger og hevder at selv svært utsatte organisasjoner kan forebygge og håndtere kriser effektivt. Forskning viser at slike høypålitelige organisasjoner har overordnet ledelse som legger vekt på krisehåndtering og prioriterer det som sin første oppgave.

Roberts (1990) indikerer at disse organisasjonene utvikler en sterk kriseberedskap ved å implementere omfattende sikkerhetstiltak, regelmessig trening og jevnelige simuleringer av krisesituasjoner. Den sivile luftfarten er et godt eksempel på hvordan risiko kan håndteres godt over tid. 

Overordnet ledelse spiller en kritisk rolle ved å fremme en kultur som prioriterer sikkerhet og risikostyring. De sørger for at alle nivåer av organisasjonen er bevisste på potensielle trusler og er forberedt på å reagere.

Nyere metoder for organisasjonssikkerhet benytter organisasjonspsykologiske modeller - optimalisert for risikovurdering og beslutningstaking, samvirke mellom virksomheter - samt en bærekraftig sikkerhetskultur for å møte risiko over tid.

Bråten (2022) fremhever at denne typen strategier må vektlegges for å fremme en generell beredskap mot uventede hendelser på samfunnsnivå - samtidig som lokale risikofaktorer legges til grunn for å utvikle en dimensjonerende beredskap i den enkelte virksomhet.

Metodene har vært videreutviklet sammen med Falkum for ulike bransjer, herunder justissektoren, helse- og sosial, samt oppvekst- og utdanning. Her presenteres implementering av moderne metoder for organisasjonssikkerhet ved løsning av kritiske samfunnsoppdrag.

Orgsec refererer til de tiltak som kan beskytte ansatte, verdier og omdømme mot forskjellige trusler og risikoer. Tiltakene bør sikre både den enkelte organisasjon - og samfunnet som helhet. 

 

Fordi sikkerhetskultur handler om mennesker

Ta kontakt i dag for å lære mer

Gjennom sikkerhetstrening, kompetanseprogram og rådgivning utvikler vi bærekraftige, moderne organisasjoner.